Aktiviteter for barn,  Barn,  Familieliv,  Høytider,  Hverdagen

24 ting å gjøre med ungene i Desember

For mange barn føles det som om de 24 dagene i Desember er evig lange. Dagene går ikke fort nok, og julaften er langt unna. Da er det viktig å korte ned på ventetiden. Og skape stemning og gode minner. Kanskje starter dere noen nye tradisjoner også? Her kommer mine 24 tips til hva man kan gjøre med ungene for å korte ned ventetiden.

Noen av tipsene kan f.eks brukes i en Aktivitetskalender?

jul1

Pynt til jul

Her i huset så pynter vi til jul 1. advent eller 1. Desember. Hva nå enn som kommer først 😉 La barna ta del i pyntingen. Kanskje blir det ikke som du tenkte, men de synes det er gøy å få hjelpe til.

Bak pepperkaker

Pepperkaker gjør at det lukter jul. Og er du ikke glad i å bake er det helt lov til å kjøpe pepperkaker i butikken og bare pynte dem.

Pynte pepperkakehus

Pepperkakehuset er et must her i huset. Det pyntes en eller annen gang i Desember, og knuses på nyttårsaften.

Se julefilmer

Benk deg i sofaen med pledd, julefilmer og popcorn/klementiner/sjokolade

Les julebøker

Her ELSKER ungene julebøker og maser fra Oktober om ikke vi kan begynne å lese.

Bak lussekatter

Lussekatter og kakao til frokost mens man ser luciafeiringen på SVT er tradisjon fra jeg var liten.

jul3

Pynt juletreet

Her pynter vi juletreet 12. Desember. Det er så koselig at det lyser opp på Luciamorgenen. Lag kakao og ha på julemusikk, og få skikkelig stemning.

Tenn lys på graven til oldeforeldre/ noen dere er glad i

Vi er alltid på graven lille julaften og tenner lys for de vi er glade i.

Lag hjemmelaget julegodis

Jeg er veldig glad i hjemmelaget godis til jul. I år står sjokoladekuler, Klunser og Sara Bernhard på menyen.

Ha juleverksted

Lag egen julepynt eller kjøp ferdige hobbypakker. Ha på julemusikk og kos dere.

Lag julekort

La ungene klippe, lime og skrive om de har lært det. Iallefall navnet sitt. Send de i posten til venner og familie.

Kjøp en ny julepynt

Hver år kjøper jeg en ny ting til jul. Gjør det til en greie, der dere ser dere ut hva dere skal kjøpe. Bestem hvor den skal stå og kjøp den. Ungene kommer etterhvert til å huske hvilket år dere kjøpte hva. Det kan være en ting til 10 kr eller det kan være en ting til 1000 kr. Det spiller ingen rolle.

jul2

Ha familie/vennejulebord

Lag julemiddag, god drikke og dessert. Inviter venner og familie og kos dere i førjulstiden. Eller kanskje et hotell i nærheten arrangerer familiejulebord? Vi har vært på dette, og det er kjempe stas for liten og stor. Kanskje er det noen i familien dere ikke skal feire med, og da får dere en liten feiring uansett.

Julefrokost

Ha en frokost der dere bestemmer dere for et par ting dere KUN spiser til denne frokosten og resten av frokostene i julen. Og ikke kjøper ellers. Så når ungene blir større sier de : ” det er ikke jul uten………”.

“Overnattingsfest” ved juletreet

Legg dere med tepper, dyner, puter, snop og snacks rundt juletreet. Se barnetv og julefilmer hele kvelden. Og etterhvert som ungene sovner kan dere bære dem over i egne senger.

Spill brettspill

Nå er nok jeg blitt litt farget av at jeg er ambassadør for Tid sammen og Tactic. Men brettspill er undervurdert. Tenn lys, skru av tv. Sett på julemusikk, sett frem litt julesnop og spill brettspill til det er sent på kveld. Kanskje noen med barna først, også kan mor og far spille noe annet etterpå. Scrabble, iKnow, Alias, Kortskalle + +

Gi ungene hver sin julepynt som representerer noe de har gjort dette året

Gi dem et hus om dere har flyttet, gi dem noe som minner om regulering om de har fått det, briller, el. Jeg har hørt om noen som har gitt barna landet Italia til å henge opp fordi de var på ferie der det året. Kjøp julekuler og dypp barnas hender i maling og lag håndavtrykk på de f.eks.

Lag “nissekurv” til naboen

Lag en kurv med hjemmelaget godis, en juledekorasjon, god drikke eller godis. Pakk inn i celofan og legg på trappen med et kort. Spre julegleden. Og ungene synes det er så stas.

jul4

Legg gave under juletreet

Her i byen står det et juletre på hotellet hvor man kan pakke inn en gave og legge der til barn og voksne som ikke har råd til gaver eller å feire jul.

Rydd i lekene

Til jul får barn ALLTID noen nye leker. La barna rydde i lekene og la de selv plukke ut noen leker de vil gi bort, som de ikke trenger lenger. For å gjøre plass til nye leker de får til jul. La de gi de bort til barn som ikke har så mange leker, til barnevadelingen på sykehuset, krisesenter o.l.

Skriv ønskeliste

La ungene skrive ønskeliste og sende til julenissen:

Julenissen
Savalen
2500 Tynset

Lag fuglemat

Ikke alle fugler klarer å finne julematen selv. Lag fuglemat sammen med barna og heng ut, eller kjøp ferdig fuglemat på butikken. Heng de gjerne slik at du kan se de fra vinduet, og kos dere med å se hvilke fugler som kommer på besøk. Heng de gjerne litt høyt så ikke katten får koldtbord.

 Lag familiemål for det neste året

Hva skal dere bli flinkere til? Hva skal dere spare til? Hvem skal dere besøke mer?

Aketur med marsmellows

Kle på dere og gå ut i snøen (om det er snø), og lek. Ha det gøy. Be med en annen familie, og grill marsmellows på bål.

Desember

Julaften er et kapittel for seg selv, så der kommer det et eget innlegg om ting du kan gjøre for at dagen skal gå litt fortere.

Kos dere i førjulstiden, og nyt Desember-dagene.

Hva er dine tips til å få disse 24 dagene til å gå litt fortere?

Kommentarer
(Lest 1 026 ganger, 1 Lest i dag)

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.